Ropný koncern CNOOC sa plánuje stiahnuť z trhov USA, Británie a Kanady

13.04.2022 Celý región

Peking 13. apríla (TASR) - Čínsky ropný a plynárenský koncern CNOOC sa plánuje stiahnuť z amerického, britského a kanadského trhu. Dôvodom sú obavy Pekingu, že čínska spoločnosť by mohla doplatiť na sankcie Západu voči Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje z ťažobného sektora.

Vzťahy medzi Čínou a západnými štátmi sú pre spory v oblasti obchodu a ľudských práv dlhodobo napäté a po útoku Ruska na Ukrajinu, ktorý Čína odmietla odsúdiť, sa ešte zhoršili. Vláda USA minulý týždeň vyhlásila, že v prípade pomoci Rusku pri obchádzaní sankcií bude Peking čeliť následkom.

Energetické firmy pravidelne prehodnocujú svoje portfóliá, avšak CNOOC, najväčší čínsky producent ropy a plynu z podmorských ložísk, pripravuje odchod zo spomínaných trhov necelých 10 rokov po tom, ako na ne vstúpil, a to prostredníctvom akvizície kanadskej spoločnosti Nexen v hodnote 15 miliárd USD (13,81 miliardy eur). Práve tento krok pretransformoval čínsku štátnu firmu na svetového producenta.

Aktíva čínskej spoločnosti, ktoré zahrnujú podiely vo veľkých ložiskách v Severnom mori, v Mexickom zálive a rozsiahle projekty v kanadských ropných pieskoch, produkujú približne 220.000 barelov ropného ekvivalentu denne (1 barel = 159 litrov), uvádzajú výpočty agentúry Reuters. CNOOC sa k informáciám nevyjadrila.

Ako agentúra dodala, CNOOC chce zároveň využiť súčasné vysoké ceny ropy a plynu, ktoré nahor vyhnala invázia Ruska na Ukrajinu. Firma dúfa, že jej aktíva v západných krajinách prilákajú záujemcov, keďže západné štáty sa momentálne snažia podporiť vlastnú produkciu, aby sa skôr mohli odstrihnúť od dodávok z Ruska. Firma sa súbežne obzerá po nových aktívach v Latinskej Amerike a Afrike. Zároveň sa chce viac sústrediť na rozvoj nových ložísk v Brazílii, Guyane a Ugande, dodali zdroje.

(1 EUR = 1,0861 USD)
 

Vyberte región

mark